Fortsatt forbud mot markedsføring av implantatsystemer i Sverige

Det svenske Läkemedelsverket besluttet tidlig i juli at Nobel Biocare fortsatt ikke får markedsføre implantatsystemene NobelDirect og NobelPerfect før instruksjonene til brukerne er komplettert.

Høsten 2006 truet Läkemedelsverket med å innføre salgsforbud mot tannimplantatet NobelDirect og det nært beslektede NobelPerfect hvis ikke produsenten kunne presentere en plan for hvordan problemet med unormal bennedbrytning ved bruk av disse implantatsystemene skulle håndteres. Nobel Biocare har hevdet at systemene er sikre – forutsatt at instruksjonene følges.

Läkemedelsverket har nå gransket firmaets plan for forbedring av informasjonen om NobelDirect og NobelPerfect. Läkemedelsverket mener at brukerinstruksjonene må kompletteres ytterligere, utover de tiltak som Nobel Biocare foreslår, før implantatsystemene kan markedsføres aktivt.

Eksperter advarer

I et innlegg i Dagens Nyheter advarer Läkemedelverkets eksperter Björn Klinge (professor i parodontologi ved Karolinska institutet, Per-Olof Glantz (professor emeritus i oral protetikk, Malmö) og Per Åstrand (docent i oral kirurgi ved universitetssjukhuset i Linköping) mot farlige tannimplantater.

I innlegget hevder ekspertene at implantater godkjennes og markedsføres uten at vitenskapelige tester er gjennomført, siden det i følge EUs regelverk holder at produsenten kan henvise til gode resultater fra et eller flere liknende produkter. De tre mener at pasientene med dette, helt uvitende, blir forsøkskaniner for nye tannimplantater.

Slik regelverket er i dag lever de fleste pasienter og mange tannleger i troen på at implantatene og behandlingsmetodene som markedsføres er vel utprøvde over lang tid, og med gode behandlingsresultater, mens dette ofte ikke er tilfellet. Dette er fullstendig uakseptabelt, i følge ekspertene, som i innlegget forlanger at regelverket endres.

Ellen BeateDyvi